Kulturvandring: Pop-up konst

Plats: Västerås City
Datum:

Evenemangsdatumet har passerat

Under sommaren 2020 smyckade fler än 30 konstnärer 26 olika skyltfönster och lokaler i city med sin konst. Här fick vi se målningar, fotokonst, skulpturer och installationer från både unga konstnärer som är i början av sina konstnärliga karriärer samt etablerade konstnärer. En karta med alla konstnärer och platser hittar du här nedan tillsammans med presentation av konstnärerna och/eller deras verk. Kulturvandringen pågick juni–oktober men flera konstverk finns fortfarande kvar för er att ta del av.

______________

Kulturvandringen arrangeras av Västerås Citysamverkan och Västerås Stad med stöd av Klövern, Fastighets AB Regio, Stadsrum Fastigheter och Kungsporten. Dessutom får vi stöd och hjälp av flera lokala aktörer som till exempel Atea, TB Print och Västmanlands Fastighetsskötsel. Tack till er alla som gör detta projekt möjligt. 
______________

 

1) Karin O, Konstnärernas Kollektivverkstad
Boys just wanna have fun. “Jag är Karin O. Konstnären som inte kan få nog av glada färger och intressanta karaktärer. Inspirationen till min konst hämtar jag från min omvärld – från både  händelser och människor jag mött, sett eller hört talas om. Förvandling och omvända perspektiv fascinerar mig. Jag ifrågasätter traditionella roller och byter plats på hög och låg för att få syn på det absurda i många givna sanningar.” karin-o.com

2) Susanne Torstensson, Konstnärernas Kollektivverkstad
The White House. Projekt StreetArtBarby. En lek med husfasader, siffror och bokstäver. susannetorstensson.se

3) Emma Morén, Västerås Konstskola
”Jobbar med fotografi, textil, keramik, re-cycledesign, måleri och skulptur. Främst känd för mina scenkläder åt artister och självporträtt där jag förvandlas till olika karaktärer.”

Nea Ringdahl, Västerås Konstskola
”Jag är all-konstnär med mycket fokus på att återvinna och göra nytt av gammalt. Jag skapar ur minnen och  sinnen. Färg och liv blandat med allvar och existens.”

4) Anna Granberg och Emma Mohlin, Artmobile
”Välkommen in i de vilsna själarnas värld! Vi skapar en plats att drömma sig bort till. Vad är det som gömmer sig bakom hörnet och vart är alla figurer på väg? Vems själ är en svart pinne och vems är en guldig elefant? Här finns alltid något nytt att upptäcka.”

Sari Jacobson, Artmobile
”Handen kan uppfattas som något äckligt som ska hållas undan, tvättas och desinficeras. Smittspridande. Den kan utdela ett slag eller tvärtom vara smeksam. Att söka efter någons hand är en fråga som måste få ett omedelbart svar. Eller? Jag tror att mina händer försöker berätta en historia, jag vet inte riktigt vad, eller till vem. Till dig? Olika spår överallt.”

Veronica Lehtonen, Artmobile
”Vad underligt igår kväll satte jag tvättmaskinen på fyrtio grader fintvätt men i morse när jag skulle hänga den på tork är den sig inte riktigt lik. Allt är en smula skevt, allt invant och bekant är annorlunda, min underkjol och bh ser inte ut som förr. Är den här dagen magisk eller drömmer jag?”

5) Jennifer Gröhn, Västerås Konstskola
”Jag är nyfiken i mitt skapande och experimenterar ständigt efter nya utmaningar för att inte vara begränsad. Jag försöker bygga upp mina verk i psykologiska och filosofiska aspekter, med ett drömmigt förförande.”

Klara Östlund, Västerås Konstskola
”Jag skapar känslovärldar och vill ta fram sådant som många har upplevt, men få vill prata om.”

Linn Drewa, Västerås Konstskola
”Jag målar surrealistiska landskap med allt som kan förekomma i mina tankar och känslor.”

6) Emma Morén, Västerås Konstskola
”Jobbar med fotografi, textil, keramik, re-cycledesign, måleri och skulptur. Främst känd för mina scenkläder åt artister och självporträtt där jag förvandlas till olika karaktärer.”

Nea Ringdahl, Västerås Konstskola
”Jag är all-konstnär med mycket fokus på att återvinna och göra nytt av gammalt. Jag skapar ur minnen och  sinnen. Färg och liv blandat med allvar och existens.”

Christer Rispling, Konstnärernas Kollektivverkstad
PASSA PÅ!
”Just nu väljer vi alla webbfönster före skyltfönster. Men vad händer när allt gått ett varv? Kommer det en tid när vi tröttnat på den digitala skärmen och längtar efter ett 2×2 meters skyltfönster som visar önskeprylarna IRL?”

7) Christer Rispling, Konstnärernas Kollektivverkstad
FLYTTFÅGEL! ”Vad händer med vår citykärna när köpbeteenden förändras? Kommer det en tid när det är läge att putsa rent skyltfönstret och koppla in skylten igen? Eller har naturen sin gilla gång och tar över?”

Stig Fröberg, Konstnärernas Kollektivverkstad
Bilden har en musikalisk association. ”KOM OCH KÖP KONSERVERAD GRÖT” en skämtsam kommentar till reklam och konsumtion. Visan skrevs som ett inlägg om 40-talets krishantering av livsmedel. Och där finns en koppling även till dagens situation. Text och musik: Ulf Peder Olrog Copyright: Nils-Georgs Musikförlags AB. Texten visas med förlagets tillstånd.

8) Dan Wid, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Pågående processarbete, osäkert var det slutar”. www.danwid.se

9) Joar Holtter, Västerås Konstskola
”Joar arbetar med landskapsmotiv i en minimalistisk stil, och vill förmedla tomhet och en strävan uppåt mot den lugna himmelen.”

10) Björn Owe Andersson, Konstnärernas Kollektivverkstad
Titel: ”Mötesplats”. Relaterat till det liv vi lever just nu. Vi skapar platser där vi kan mötas med säkerhet som ledstjärna. (Här med en glasskiva som skydd) En plats att samtala med sig själv och andra. bjornowe@hotmail.com

 11) Marie Långhans, Konstnärernas Kollektivverkstad
Koraller och fiskar. Stengods. Utbildning: 3-Dim, Glas och Keramik, 1978–83. Konstfack. www.marielanghans.com

12) Sophie Elmén, Artmobile
”Händer pressar olika objekt mot den genomskinliga rutan. Vissa på ett desperat vis. Men visst ser det väl trevligt ut där innanför fönstret? Vill man inte sitta bland jättevallmo och drivor av saftigt mogna persikor och apelsiner under rabarber stora som träd vid regnbågens början? Händerna speglar olika sätt att hantera ett utrymme man ofrivilligt begränsats till…”

13) Tapani Björkbacka, Artmobile
”Mina målningar är ofta ”dubbelmålningar”, dvs två målningar sammansatta till en. Trots sökande efter den spänning som uppstår mellan bilderna försöker jag stämma målningarna mot varandra vad gäller balans eller obalans och färgskala.”

14) Klara Östlund, Västerås Konstskola’
”Jag skapar känslovärldar och vill ta fram sådant som många har upplevt, men få vill prata om.”

15) Susanne Torstensson, Konstnärernas Kollektivverkstad
”A car pimped with plastic kitchenware”. En kommentar till vår samtids plastförbrukning och miljöns påverkan av mikroplast i vatten såväl som trafikens koldioxid utsläpp. Ingår i projekt StreetArtBarby. susannetorstensson.se

16–24) Håkan Wretljung, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Bilden fotograferad 1968 vid Fria Talares Tribun på Sergels Torg i Stockholm, där det också fanns ett stort klotterplank att uttrycka sina åsikter på.”

Anders Nilsson, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Ett porträtt av en kvinna som är precis i starten av sin karriär inom teatern. Jag ville fånga henne i en teatral,
filmisk setting där ljus och skugga gör bilden.”

Lars of Sweden, Konstnärernas Kollektivverkstad
”In i dimman…” Tanken med bilden ”In i dimman” är att spegla ovissheten om ett framtida tomt öde Västerås centrum. Lars of Sweden fotograf. www.larsofsweden.se

Kjell Åke Jansson, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Västeråsfotografen som skapat personliga porträtt av människor, platser och miljöer. Kjell Åke Jansson är snart aktuell med sin utställning på Västerås Konstmuseum.”

Linn Warme, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Västeråsfödd konstnär och designer som arbetar med blandade tekniker både för hand och digitalt. Måleriet och tecknandet är alltid grunden i Linns arbete innan hon arbetar vidare med bilderna till mönster eller textil, hon har bland annat skapat mönster för företag som Lindex, Gudrun Sjödén och Rebel Walls.” www.linnwarme.com

Susanne Torstensson, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Blomskor i sommargräset. Ingår i projekt StreetArtBarby.” susannetorstensson.se

Edward Whittaker, Konstnärernas Kollektivverkstad
Öppna och Stängt: fotografi, tejp, vinyltext, 2020. ”Installationen kommenterar nuvarande förhållanden. Fotograf Whittaker skapar en stärkt ’disjunktiv konjunktion’ med fönstret och fotografiet, som också är en paradox mellan verklighet och illusion. Han skapar sin konst med olika medier: fotografi, video, installation. Hans konst är om politik och estetisk.”

Ana Bondžic, Konstnärernas Kollektivverkstad
Titel: Vandal. ”Tanken bakom detta verk är att vända roller och ifrågasätta. Är att radera andras ”röst” – att välja ett samhälle utan yttrandefrihet. Så att vissa röster blir högre än de andra. Är det vad du vill?”

25) Johnny Molton, Konstnärernas Kollektivverkstad
KARRIÄRISTER – UPPGÅNG OCH FALL. Konstnär KRO.

Julius Mappa, Konstnärernas Kollektivverkstad
Meditation in Blue (2020). ”Ett arbete med att hitta och se naturens puls – inifrån och ut, nere uppifrån. En enkel erinring, ett momentant ”kom-ihåg” av vem vi är och vad vi kan.”

26) Bild och Form, Teckna och Måla, Keramik, Västerås Kulturskola

27) Anne Charlotte Dahl, Konstnärernas Kollektivverkstad
Kulturstubben – en väktare – stubbar som markerar historia, som visar platser värda att bevara i vår miljö, kapade 130 cm höga, stående med avstånd 2–5 meter. Denna signal blev Anne Charlotte Dahl bekant med vid en kurs i skogsavverkning. Den har sedan fått stå som symbol för ett mycket vidare begrepp. Här är stubbarna flätade av information, berättelser och historia, vilket är en grundförutsättning till något nytt.

Åsa Peck, Konstnärernas Kollektivverkstad
Akrylmålningar: ETU, GALAPAGOS, DRUMBEAT OCH COLD SPRING
”Vi behöver en glänta ett andningshål när verkligheten känns motig. Den här våren längtade vi speciellt mycket efter närhet och värme. Vi får hämta kraft inaturen, musiken och konsten i väntan på varandra.” www.asapeck.se

28) Graciela Loscalzo, Konstnärernas Kollektivverkstad
Tema: Spår av viking, skulpturer i glaserat keramik. ”Graciela är arkitekt och konstnär och i sina skulpturer leker hon med humor och närvaro som gör betraktaren på gott humör.”
Foto: Lars of Sweden  |  https://graciela.pb.gallery/

Marie Engelbrekt, Konstnärernas Kollektivverkstad
”Mötesplats” – Stengodslera. Instagram: mariemeringue Facebook: Engelbrekt keramik

29) Nermina Sarajlic
Porträtt av artisten Harry Styles –  ”Treat people with kindness”.

 

 

Relaterade inlägg