Konst & kulturvandringar!

Plats: Västerås City
Datum:

Upptäck nya sidor av city med sommarens konst- och kulturvandringar

I sommar fylls Västerås City med konst och kultur i alla dess former. Du som besökare kan på egen hand gå kulturvandringar och tipspromenader och via bland annat telefon och gps. Sommar i Västerås City är ett samarbete mellan Västerås Citysamverkan, Västerås Stad och lokala aktörer för att få besökare till city under dygnets alla timmar utan att skapa stora folksamlingar. Vi hoppas att alla som planerar en hemester i sommar ska upptäcka nya sidor av Västerås City. Läs mer om kulturvandringarna här nedan.

Kulturvandring: Pop-up konst

Över 30 konstnärer smyckar 26 olika skyltfönster och lokaler i city med sin konst. Här får du se målningar, fotokonst, skulpturer och installationer från både unga konstnärer som är i början av sina konstnärliga karriärer samt etablerade konstnärer. Du kan antingen gå Kulturvandringen med en pdf karta eller som en tipspromenad med mobiltelefon och gps.

Mer info hittar du här:
https://www.vasterascity.com/kulturvandring-pop-up-konst/

Kulturvandring: Tranströmers stenpoesi

Upplev Nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi via appen Storyspot. Västerås Stadsbibliotek berättar om dikterna som blev stenkonstverk. Ladda ned Storyspot och sök efter ”Tranströmers stenpoesi” och bege dig till Biskopsgatan för en digital poesivandring.
https://www.storyspot.se/

Kulturvandring: Offentlig konst

På Västerås Konstmuseums hemsida hittar du en webbkarta med urval av offentliga konst i Västerås. Genom att klicka på punkterna i kartan får du information om konstverket. Det finns även kartor som pdf att skriva ut, alternativt hämta på Karlsgatan 2, med förslag på promenader i konstens tecken.
http://vasteraskonstmuseum.se/offentlig-konst-2/konstpromenad/

Kulturvandring: Modernismens arkitektur

Västerås innerstad är unik i Sverige med många kvalitativa byggnader uppförda under åren 1930–1980, det som kallas modernismen. Här ser vi ett av landets främsta exempel på hur städerna planerades och förändrades under efterkrigstiden. Idag är city så intressant att den är av riksintresse för kulturmiljövård.

På Västerås stads hemsida hittar du en webbkarta med ett brett urval av modernismens byggnader i Västerås. Genom att klicka på punkterna i kartan får du information om bl.a. byggnaden, arkitekturen, materialen och den offentliga konsten. Arkitekturguiden finns också att ladda ned som pdf eller hämtas i tryckt form på stadsbiblioteket, i stadshusentren, i entren på Karlsgatan 2 och Länsstyrelsen.
www.vasteras.se/arkitekturguide
https://www.vasteras.se/kommun-och-politik/vasteras-utvecklas/innerstad.html

Kulturvandring: Tipspromenad tema konst & kuriosa

Utmana familj och vänner med vår tipspromenad med tema konst. Via en app finns frågor för både vuxna och barn knutna till de offentliga konstverken i city. Tipspromenaden finns tillgänglig under juli och augusti. I vinstpotten ligger dessutom Västerås City presentkort.

Mer info hittar du här:
https://www.vasterascity.com/kulturvandring-tipspromenad-tema-konst/

Kulturvandring: Tipspromenad tema Västerås historia

Utmana familj och vänner med vår tipspromenad med tema Västerås historia. Via en app finns frågor för både vuxna och barn. Tipspromenaden finns tillgänglig under juli och augusti. I vinstpotten ligger dessutom Västerås City presentkort.

Mer info hittar du här:
https://www.vasterascity.com/kulturvandring-tipspromenad-tema-vasteras-historia/

Bella Runes Portal

”Bella Runes Portal” är ett digitalt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality). Verket är producerat unikt för Västerås. Det är en hyllning till det gemensamma offentliga rummet som vi alla delar och kommenterar också Västerås identitet som industri- och ingenjörsstad. Du upplever konstverket utomhus, när som helst via din mobil. ”Bella Runes Portal” existerar som en andra, virtuell verklighet längs Karlsgatan och på Skrapantorget i Västerås City. På svenska betyder Augmented Reality förstärkt verklighet och det är samma teknik som använts bland annat för mobilspelet Pokémon GO.

Information om hur du gör för att ta del av konstverket hittar du här:
http://vasteraskonstmuseum.se/utstallningar/exib/bella-runes-portal/

Relaterade inlägg